~Grup Hakkında~
Yeni bir müzik grubunun doğuşuna tanık oluyoruz. Etni-ka…
Müzik bize insanlık kadar eski zamanlardan sesleniyor. Yaradılıştan önceki zamanların açıklandığı en saf kelime: Kaos
Başlangıçta “kaos” vardı. Tüm zamanların en dinamik kavramı. Kaos bizi tarihin derinliklerinde bir kültüre, Babil’e götürür. Babil’in anlamlarından biri de kargaşadır. Kargaşa ve kaos iki kardeş kavram. Her ikisinde de düzenin altyapısı görülür. Kaos olmadan düzen olmaz.
Babil adını meşhur asma bahçelerle tarihe perçinlemekle kalmamış, aynı zamanda dillerin meydana geliş efsanesi ile de ilgi odağı olmuştur. Tüm dillerin Babillilere verilen bir ceza sonucu oluştuğunu unutmamak gerekir. Yeryüzünün tek dilli olduğu dönem Babilliler yüzünden sona ermiştir.
Kaosun doğurduğu düzen sonunda yeryüzüne insanların yaşayabileceği ortamı getirdi. Ve ortaya Pangea çıktı.
Tüm kıtaların sular içinde tek parça olma durumu. Tıpkı “vahdet-i vücud”, yani mutlak birliğin olma hali.Kısacası “bir” olma hali.
Zamanla ikiye bölünen Pangea’nın güney kısmı: Gondvana, kuzeyi ise: Lavrasya olarak adlandırılır. Daha sonra, diğer bölünmeler ile dünyamız bu günkü halini aldı.
Gerek Babil olsun, gerek Pangea olsun her ikisi de çokluk ve birlik kavramlarını içerir. Tıpkı bu kavramları bünyesinde barındıran Etni-ka gibi. Etni-ka da çokluk kavramından yola çıkarak birliğe yönelen, kendini müziğin kültürel kodları ile ifade ederek tek anlam denizi oluşturmaya çalışan müzik grubu…
Tıpkı “kaos”un doğurduğu toprak ana ve diğerleri gibi. Kaos ve Etni-ka arasındaki bağlantı, kelimenin içinde gizli. Etnoloji ve kaostan gelen iki ek; “Etni-ka”nın alt yapısını oluşturdu. Etnoloji (budunbilim) aslında etnik’e değil, kültüre gönderme yapar. Kültür her şeyi kapsayandır. Sanat kültürün içindedir. Müzik de sanatın, dolayısıyla kültürün alanında yer alır. Etni-ka’daki “etnik” kelimesi müzik kültürüne yönelik anlam ifade eder. “Ka” eki ise kaostan gelir. Kaos, var olan “düzen”sizliği günümüzde karmaşayı anlatır. Kaosta sığınak sanat, yani müziktir. Müzik kaostaki negatif enerjiyi yok etmekte en önemli sanat elemanıdır.
Enstrumantal müzikte cesur bir çıkış yapan Etni-ka, Anadolu içlerinden başlayıp yayılan ezgileri, bağlamanın güçlü ifadesi ve kavalın sürükleyici büyülü sesiyle dünya literatürüne taşıyor. Kültürümüzün müzikal kodlarını, Balkanlardan Orta asya’ya güney ve kuzey batı Avrupa’dan Afrika’ya yerel müzikal öğelerle yoğurup kendi bünyesinde içselleştiriyor. Etni-ka, müziğin dilinde yeni bir arayışa girerek, naif bir melodik yapının, metaforik olarak algılanmasını başarıyor. Ezgisel kalıpların sofistik içeriği, naiflik olgusu ile zıtlık gösterirken dinleyiciyi ironik atmosfere sürüklüyor...
~Track List~
Ay Laçin (Azerbaycan)
Müzik: Geleneksel
Kartuli Popuri (Gürcü Potpurisi / Gürcistan)
Müzik: Geleneksel
a) Zerreden Deryaya
Müzik: Sinan Ayyildiz
b) Sureyya (Azerbaycan)
Intro: Nevid Mosmer (Iran) Müzik: Seyit Rustemov
Karadeniz Rapsodisi
Müzik: Sinan Ayyildiz
Omorfi Thesselanoki (Güzel Selanik / Yunanistan)
Müzik: Vasilla Tsitsanis
Patuvanje (Makedonya)
Müzik: Dragan Dautovski
Ikiparmak Zeybegi
Derleyen: Abdurrahim Karademir Müzik: Geleneksel
Ilkbahar
Müzik: Derdar Deli
a) Fadik (U.H.)
Müzik: Geleneksel (Tokat)
b) Abum Abum Giz Abum (Tokat)
Derleyen: Davut Sahin
c) Eve Dönüs
Müzik: Sinan Ayyildiz
Gankino Horo (Bulgaristan)
Müzik: Geleneksel
Macar Dansi (Geleneksel Yahudi Ezgisi)
Müzik: J.Brahms Intro: Danse De Rabbi Jacob
Etnika Resmi Web Sitesi
feysbuk grubu
Afiyet Olsun..
reŞo ;))~
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder